Kognitív Disszonancia RULEZ!

A kognitív disszonancia szociálpszichológiai elmélet, melyet Leon Festinger amerikai pszichológus alkotott meg 1957-ben. Az elmélet alapgondolata, hogy amikor valamilyen új információ vagy tapasztalat ellentmond a korábbi elképzeléseknek vagy ismereteknek, akkor disszonanciát, belső feszültséget élünk át. Ennek gondolom előfeltétele a kognitív készség. Hál’ Istennek ezt a magyar társadalomban sikerült tökéletesen eliminálni. Nincs, talán sosem volt.

Mármár kisimulni látszik az EEG-nk Bayer Zsolt nagypapa-történeti drámája mentén. Kezdjük feldogozni, hogy mások felmenőinek minden mocskát széles öltésekkel hímzi rá az utódokra, de ha az ő nyilasból rövid úton komcsi besúgóvá avanzsált elődjét firtatja valaki, az merő aljasság. Ettől ő még feddhetetlen. Ennek kapcsán is dob néhány szikrát a rosszul szervizelt pozitron agy, de ha már lendületben vagyunk, itt egy újabb lapát álszentség az almáriumból.

Néhány hónapja azon rágódtunk, miért kellett a Budaházyt kiengedni? Pusztán a politikai haszonszerzés volt a cél? Barátkozzon a regnálókkal a legszélsőbb jobb is? Ne arra figyeljünk, hogy az egészségügy már nem haldoklik, hanem halott vagy az oktatás egy kalap exkrementum?

Mint kiderült, más is történt ezzel párhuzamosan. A Kaleta Emlék Díjas bicskei pedofil igazgató jobbkeze is kegyelmet kapott, mert a “mi kutyánk kölyke”. Szereti a sportot, vannak kormánypárti barátai, rendkívül keresztény és miért is lenne probléma, hogy megpróbálta megzsarolni az áldozatokat. Azokat a gyerekeket, mára fiatal felnőtteket, akiket jó eséllyel egy életre megnyomorított a jóravaló igazgató.

Szinte minden klasszikus horror történetben van egy szerviens, aki úgy néz a gazdájára, mint Semlyén Zsolt Viktorra és lesi minden kívánságát. Őt sem szokták feloldozni a történet végén. Általában a főgonosszal zajló végső küzdelem előtt éri a megalázó vég. Ezt a történetet most átírták. Már nem ez a trend. A végsőkig és azon túl is hajlandó elmenni a fennálló rend, hogy megvédje az övéit.

Kormányunk gyermekbarát, de még inkább barátja a szolgalelkű, hűséges vazallusainak. Vagy netán más neveket is tudott az igazgatóhelyettes úr? Ha ő egyszer kinyitja a száját? Már sosem tudjuk meg.

A TV2-Origo-Megfon háromszögben a baloldal csak hallgasson mantra zúg, úgy reagálva a történtekre, hogy azt egy szóval sem említik. A dollárok persze gurulnak keresztül-kasul naphosszat.

Kocsis Nagyon Heteroszexuális Máté ahelyett, hogy sajnálatának adott volna hangot, bezzeg a baloldalozott egy jót és szétkente az fekáliát.

Végül a mi vezérünk alkotmányt módosít. Remek ötlet, páros hét van, ilyenkor szokták. Bár azt gondolom nem ez a megoldás. Kivételesen nem a törvényi szabályozással volt gond, hanem annak alkalmazásával. Az emberrel, emberekkel. Novák Katalinnal és a kegyelmet ellenjegyző Varga Judittal. Azokkal, aki esetlegesen rávették őket erre. Nem lepődünk meg a NER mocskán, nem húzzuk fel a szemöldökünk pár milliárdos korrupció hallatán, egy bőven mért jól célzott uszítás is belefér, de ez most valahogy mégis átvitte a küszöböt.

A jószavazó pedig közli: Ne politizáljunk!

Ha ez nem politika, az egészségügy nem politika, az oktatásügy nem politika, a korrupció nem politika, akkor mi az? Ezek a közügyek. Erről szól a politika.

Attól, aki büszkén közli, engem nem érdekel a politika, csak annyit szoktam kérdezni: Mi is a görög idióta szó eredeti jelentése? Politikával, közélettel nem foglalkozó.