Karikó Katalin magyar

Ez csodálatos és büszkeséggel tölt el. A messenger RNS-sel kapcsolatos kutatásai most hihetetlenül sok embernek segíthetnek. Az hogy közben még pénzt is keres vele – minden bizonnyal rengeteget – szerintem teljesen rendben van. A kapitalista világrend része, hogy a pénz a siker egyik fokmérője.

Szóval nagyon örülök neki, hogy egy magyar tudós, egy magyar nő ilyen nagyszerű dolog részese. Innen a balkáncsücski kárpát-gödörből is lehet remek dolgokat elérni csak…

Csak el kell menni innen, hogy a patriarchális viszonyok, az urambátyám mechanizmusok, a kihalásos alapon működő nem kifejezetten szakmai struktúrák ne nyomják agyon az embert.

Örülök annak is, hogy ez a hölgy nem tette magáévá a Novák Asszonyság Katalinon keresztül a Köz meggyőzésére útnak indított “jobb lesz neked a konyhában, ne nyomulj kicsiszívem” eszmeiséget. Ki tudja, lehet, hogy nem lenne most az a vakcina, ami ellen számomra érthetetlenül sokan lázonganak.

Persze én sem szívesen oltatnám be magamat az orosz vagy a kínai oltóanyaggal – gyulladt ki orosz színes tévénk anno és a kínai flip-flop papucs sem bírta sokáig – de az mRNS lényege pont az, hogy csak az immunrendszert okítja a vírus ellen, az aktív fenyegetés nélkül. Allergiás reakciónk pedig nagyon sok mindenre lehet, akár pollenre, mosóporra, laktózra, arrogáns politikusra is.

Visszatérve Karikó Katalinra, más kontextusban ősellenség, haza-elhagyó, akár még libernyák is lehetne, de nekünk most pont jól jött, hogy mélylevegőt véve a karácsonyi koszton nevelgetett kebelünket kidüllesztve megpróbáljunk tőkét kovácsolni származásából, félretolva a tényt, hogy itthon nagyságrendekkel kevesebbre vitte volna.

Ha nem a cserepes nacionalizmusunk locsolgatása volt a cél, hanem az összevissza kommunikációtól (nem kell maszk – kell maszk, nem kell teszt – kell teszt, mindenkit meggyógyítunk – majdmeglátjuk) megzavarodott választók meggyőzése az oltás biztonságosságát illetően, akkor halottnak a csók. Ezt sem így kell.

Persze, miután lehülyéztük a tudósokat, kutatókat, orvosokat már nehéz rájuk hivatkozni.