Kicsit karcos már a lemez

Kölyökkoromban – távolról sem helyesen – előfordult, hogy a vita lezárásaként, végsőérv gyanánt a szülőegységek bedobták: “Mert azt mondtam!” Ezzel nagyon vitatkozni nem lehetett, de kicsit sem lettem meggyőzve.

Egyre többször érzem magam hasonlóan a Haza házában történtekkel kapcsolatban. Az azonnali kérdések órája gyakorlatilag egy olyan stand-up műsorrá torzult, amit esztrád elemekkel színesít a másik oldal, a stroke közeli állapotban tevékenykedő bajszos porondmesterrel karöltve. Feltesznek egy kérdést, amire válasz ugyan nem lesz, de jön a több, mint egy évtizedes múlt emlegetése, a te sem vagy jobb a Deákné vásznánál! Nem az hangzik el, hogy mi nem csináltunk rosszat, mert azt ugye alá kellene támasztani. Ahhoz nem elegendő a valahol egy fényestekintetű által megkonstruált refrénszerű mondóka ismételgetése.

6 éves lehettem, amikor Máté unokatesóm egy labda segítségével leamortizálta a karácsonyfát. A retorziótól tartva annyit bírt mondani: “Nem én voltam, a labda!” Ennek legalább volt igazságtartalma. Nem azzal védekezett, hogy a jött egy mitikus öregember, aki maga a bűnszökőkút.

Ha már itt tartunk… Tudtam én, hogy a Soros… A jogállamisági feltételek mögött is ő áll. Kilóra megvette egész Európát és akaratuk ellenére felpakolt milliónyi kényszermigránst, jönnének pont ide, hozzánk.

Nem arról szól a feltételrendszer, hogy átláthatóbb legyen a támogatások útja, ne táviránytóval működjön a bíróság és a sajtó kilencvensok százaléka ne a kormány kenyerét eszegesse! Ugyanmárkérem. A cél már megint az, hogy itt hömpölyögjön a migráns tenger.

A jogállamiság kérdését nem lehet leegyszerűsítve úgy kitekerni, hogy a vezényszavakhoz szoktatott szavazótábor ne érezzen legalább egy parányi sántítást. Ott állt az a sok derék állampolgár leplezetlen zavarral az arcán, szóval elő kellett venni a hipnotizőr zsebóráját: Jönnek a migránsok! Ettől majd kisimulnak a vonások és lesz nagy hümmögetés és bólogatás.

Beletelt pár napba, de megérkezett ez rendkívül eredeti narratíva. Sehol egy csepp deja vu…

A honfitársaink ezt még megeszik? Tényleg? Ezzel még lehet riogatni? Migránssal és Sorossal?
Ez a lemez már annyira karcos, hogy lassan le sem lehet játszani…