Új remény?

2020 van. Ősz. Több, mint 30 évvel ezelőtt Laci barátommal jó néhány hideg téli estét végig sétáltunk. Beszélgettünk, mindenről. Tudományról, irodalomról, filozófiáról, a társadalomról, egy utópisztikus jövőről, ahol minden jobb, fejlettebb, okosabb, emberibb lesz. Arról, hogy az emberi faj hamarosan eléri azt a szingularitást jelentő állapotot, amikor a tudás, a globális jólét, a fenntarthatóság már evidencia lesz. Szintet lépünk, pár tíz éven belül.

A kamaszkorunkat derékba kapó rendszerváltás vagy a kinyílni látszó világ, azt a kitörölhetetlen gondolatot ültette belénk, hogy egyszer minden jobb lesz. Az erősebb kutya rend lassan a múltba vész és mivel a nagybetűs tudás mindenki számára elérhetővé válik, a társadalom majd nyitottabb, okosabb, elfogadóbb, rosszindulattól, ármánytól mentesebb lesz.

Azóta 3 évtized elszaladt és egyre távolabb sodródtunk ettől a színes szélesvásznú jövőtől.

A kilencvenesévekben még örültünk, hogy jól alakulnak a dolgok. A hidegháborúnak vége lett, úgy tűnt, elkerülhetetlen a csoda. Láttunk teljes napfogyatkozást Szegeden – bár a Béla bogárhátúját sötét elemek feltörték és eltulajdonították ingóságainkat, pont nem érdekelt bennünket annyira, hogy kiakadjunk rajta – aztán jött az ezredforduló. Az eredeti, évtizedes tervvel ellentétben nem a Time Square-en ünnepeltük, hanem Egerben. Kicsit gyanús volt, hogy sehol egy mozgójárda, az autók jobb esetben még mindig az utakon gurulnak és akadnak még háborúk. Folyamatos balhé a Közel-Keleten, ha valahol volt egy csepp olaj az USA rögtön felajánlotta, hogy visz oda cserébe egy kis demokráciát. Ha kérték, ha nem.

A következő évben a szülinapom másnapján arra ébredtem, hogy terroristák repülőgépet vezettek a World Trade Center ikertornyainak. Valami végérvényesen eltört bennünk is egy kicsit. Az idealizmus felhői alaposan megfonnyadtak, mint vattacukor a búcsúban.

Elkezdődött a lejtmenet, amit ügyesen megolajoztak a közösségi platformok.

A liberális eszmék elkezdtek erőszakosabbak lenni és nem számoltak azzal, hogy a kevésbé nyitott gondolkodású emberekből ez növekvő ellenérzést, ellenállást vált ki. Akár egy inga, ellenirányba lendültek a dolgok.

“Béláim az úrban, túltoltuk!”

Bár közben az USÁ-ban volt Barack Obama, ezek a folyamatok nem álltak meg.

Lett Trump, Brexit és radikális Power Kereszténység.

Az elmúlt néhány napban repedések jelentek meg ezen a monoliton, még nem inog, továbbra is szól belőle a birodalmi téma a Star Wars-ból, de a fura pizsamás Luke mintha már a kertek alatt ólálkodna.