Engedd el

Te, aki szerint az 5G terjeszti a vírust, mikrochip-et ültetnek belénk az oltássokkal, az úgynevezett elit csecsemővér fogyasztásával marad örökké fiatal, a globális felmelegedés imperialista összeesküvés szépen kérlek töröld a telefonodról a Facebook-ot és ne nyisd ki a gépeden sem. Árt neked. Nem vagy rá kész.

Nem bántani vagy degradálni akarlak, de én sem végzek házilag invazív beavatkozásokat barátaimon, mert nem vagyok orvos. Tudom, hülyén hangzik, de van párhuzam. Azzal, hogy igazolhatatlan képtelenségeket terjesztesz, magadnak és a többieknek is kárt okozol. Akár emberéletekbe is kerülhet, ha ők is elhiszik.

Gondolj bele, ott volt a fényes tekintetű Trump, aki felvetette a fertőtlenítőszerek belsőleg történő alkalmazását, mert külsőleg ugye használ. Néhányan azok közül, akik isszák szavait, itták a háztartási hypot is. Nem meglepő módon, rámentek. Nem akart ő rosszat, csak az ismeretei erősen hiányosak és úgy hozta az élet, hogy lehetősége volt megosztania ezt a remek elképzelést.

Az a semmihez sem hasonlítható érzés, hogy kiválasztott vagy, rejtett titkok ismerője biztosan melengető, de ezek sajnos nem titkok, hanem téveszmék. Valaki viccből vagy figyelemhiánytól vezéreltetve egyszerűen kitalálta őket, nem törődve a következményekkel.

Ha azt érzed, hogy valami hihetetlenül hangzik, valószínűleg nem igaz, csak azokat célozza, akik nincsenek felvértezve az ordas kamukkal, csúsztatásokkal szemben. Nem mindenkinek volt a matematika, fizika, kémia, biológia a kedvenc tárgyai között. Ez az alapműveltségben mutatkozó hiányosságokon kívül általában nem is okoz nagy gondot. Nem kell mindenkinek rakétatudósnak vagy agysebésznek lennie, de ezt el kell tudnunk fogadni.

Rengeteg dologban tájékozatlan vagyok. Nem vagyok rá büszke, de elismerem. Ezzel együtt jár a gyakorlat, hogy nem foglalok állást olyan kérdésekben, amihez annyit értek, mint a baletthez. Ha szeretnék több ismerettel rendelkezni, hiteles forrás után nézek. Ez a forrás NEM a Facebook, NEM nevetséges című weboldalak, NEM figyelemre és anyagi javakra éhes influenszerek, áltudósok.

Ha nehéz is feldolgozni és kevésbé színes-szagos is, de vannak olyan szakemberek, aki egész életüket annak szentelték, hogy beleássák magukat a saját területükbe. Őket szokás kockáknak nevezni. Míg mi egészen mással foglalkoztunk ők tanultak, kutattak. Lehet, hogy fogalmuk sincs kicsoda VV akárki és ki vasaltatta ki intim testrészeit a közelmúltban, de a saját területükön jók.

Cipőért nem a pékhez megyünk, ha elromlott az autónk, nem segít a műkörmös. Tudományos kérdésekben se forduljunk hát olyanokhoz, akik egy kósza ötletből tömegpszichózist nevelgetnek.

Ha nem tudsz ellenállni ezeknek az online tekergő örvényeknek, kérlek, hagyd a Facebook-ot, sok minden másra marad majd időd. Olvass könyvet, hallgass zenét, beszélgess olyanokkal, akik a környezetedben élnek, találj egy kevéssé kártékony hobbit!

Meglátod, jobb lesz mindenkinek.