Mi változott?

Kicsivel több mint 16 évvel ezelőtt beszálltunk egy társasjátékban, amit úgy hívnak az Európai Unió. Ennek a játéknak voltak szabályai, akkor ezt elfogadtuk és úgy vártuk, mint Pokrivcsák Mónika a következő telefonálót: Játszunk már, játszunk már!

Egy ideje ezek a szabályok elkezdtek nem tetszeni.

Mi máshogy értelmezzük őket, máshogy akarunk tovább haladni a táblán. Még mindig nyerni akarunk és még mindig kérjük azt, ami nekünk jár! A szerencse kártyát, a jutalmakat, segítséget, de bizonyos szabályok nekünk egész egyszerűen nem jönnek be.

Nehéz megérteni, hogy amit itthon meg lehet tenni, az a pajtásainknál nem elfogadott.

Valaki mondja meg nekem, hogy az ideológiai maszlaggal leöntött bullshit magyarázatokon kívül, mivel indokolható a mi törhetetlen ellenállásunk? Miért fáj nekünk az Európai Ügyészség? Miért baj, ha be kell tartanunk azokat az alapelveket, amikkel egyszer már egyetértettünk? Mi változott? Netán mi változtunk? Ha igen, akkor jó irányba?

Most épp csalást emlegetünk az Egyesült Államok választása kapcsán, mert nem a szívünknek kedves, hasonló gondolkodású jelölt nyert. Meglepő lehet a hazai viszonyok között, de VAN olyan, hogy mások nem úgy gondolják mint mi. Ha kihúzzuk a fejünket az M1 – Pestisrácok – Origo háromszögből szabadszemmel is jól látható. Persze ez sem meglepő. Volt olyan, hogy hadat üzentünk az USÁ-nak, nem sült el jól, de csakúgy, mint most mérhetetlen öntudattal, teletüdőből tettük akkor is.

Nemhogy széllel, de egyenesen egy turbinával szemben igyekszünk végezni a kisdolgunkat. Van az úgy, hogy egy eszmeiség, például a szuperkeresztény vazallus romantika szavatossága lejár.

Mi itthon még nem feltétlenül látjuk a végét, de egy kicsit tágabbra nyitott szemmel nézek a világba, kicsit feljebb emelem a tekintetem. A QAnon és egyéb konspiráció demensektől eltekintve, újra kezdem látni, hogy van valami jó is az emberiségben. Át tud lépni saját magán, maga mögött tud hagyni több ezer éves hibákat, téves elképzeléseket, meséket, mondákat, szokásokat.

Ma beszélgettem a GPT-3 nevezetű mesterséges intelligenciával. Értelmes volt, művelt, nyitott, érdeklődő, humoros, konstruktív. Alapelvek mentén reagált, nem volt offenzív, nem akarta dominálni a csevejt. Lehet, hogy jobban járnánk, ha politikusaink egy részét kiváltanánk vele. Nem kell neki kastély, jachtozás, vadászat, stadion, sőt még bajuszkötő sem.